ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Φεστιβάλ παιδικής δημιουργίας

φεστιβάλ-παιδικής-δημιουργίας-16785

Φεστιβάλ αφιερωμένο στην τέχνη και τον πολιτισμό διοργανώνεται από τις 16 Μαΐου έως 29 Ιουνίου από την ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ, με αφορμή τη λήξη του χειμερινού προγράμματος των εργαστηρίων ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ. Το φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στην τέχνη και τον πολιτισμό, στο οποίο συμμετέχουν τα ΚΔΑΠ της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ και το «Στέκι Παιδιού» με το Β΄ ΚΔΑΠ της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου.

Σκοπός του φεστιβάλ είναι να δώσει τη δυνατότητα σε παιδιά και ενήλικες να έρθουν σε επαφή με την τέχνη, να γνωρίσουν τη μαγεία της και να ψυχαγωγηθούν ποιοτικά με παραστάσεις μουσικής, θεάτρου, ρυθμικής, χορού, κουκλοθεάτρου, έκθεση εικαστικών, εκπαιδευτικά προγράμματα και βιωματικά εργαστήρια.

Όλες οι παραπάνω δράσεις βασίζονται στην ανάγκη του παιδιού για δημιουργική έκφραση, απελευθέρωση των επιθυμιών και συναισθημάτων του, έτσι ώστε να αποκτήσει δεξιότητες και να αυτενεργήσει. Μέσα από ομαδικές και βιωματικές δραστηριότητες, το παιδί ψυχαγωγείται και μαθαίνει να επικοινωνεί με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας και να τα εμπιστεύεται χρησιμοποιώντας τον λόγο, το σώμα του και τη φαντασία, ενώ παράλληλα έρχεται σε επαφή με τις τέχνες, τις καλλιτεχνικές εκφράσεις διαφόρων λαών και τα λαογραφικά τους στοιχεία. Εξοικειώνεται με τα διάφορα είδη μουσικής και τις μορφές θεάτρου, λογοτεχνίας και εικαστικών.

Ολα τα «Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών» (ΚΔΑΠ) που συμμετέχουν στο φεστιβάλ, είναι συγχρηματοδοτούμενες δομές από την Ε.Ε. και την Ελλάδα, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 στο Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού»

Το πρόγραμμα Μαΐου

Το φεστιβάλ ξεκινάει στις 16 Μαΐου και ολοκληρώνεται στις 29 Ιουνίου 2018. Αναλυτικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Τετάρτη 16 Μαΐου, 19:30, Μουσικοθεατρική παράσταση «Σοφία, η αγελαδίτσα τραγουδίστρια», στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας, Κλειστό Θέατρο, βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι του Geoffroy de Pennart, από τα εργαστήρια Θεατρικής Αγωγής, Ορχήστρας Orff και Κουκλοθέατρου του ΚΔΑΠ Βασδέκειο.

Παρασκευή 18 Μαΐου, 19.30 στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας, Κλειστό Θέατρο «Ο πρίγκιπας Ιβάν και το Πουλί της Φωτιάς». Μουσικοθεατρική παράσταση βασισμένη σε ποικιλία παραλλαγών της ρωσικής γραμματολογίας με κεντρικό ήρωα το πουλί της φωτιάς, από τα εργαστήρια Θεατρικής Αγωγής και Μουσικού Συνόλου του ΚΔΑΠ Νεάπολης και από το εργαστήριο Μουσικοκινητικής Αγωγής από το «Στέκι Παιδιού».

Δευτέρα 21 Μαΐου, 18.00, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας, αίθουσα συνεδριάσεων, παρουσιάζεται «Το δέντρο που έκλαιγε». Μουσικοθεατρική απόδοση του παραμυθιού από τα εργαστήρια ΚΔΑΠμεΑ Ν. Ιωνίας και ΚΔΑΠμεΑ Βόλου με αφήγηση από τη συγγραφέα του βιβλίου Βαλσαμή Ευσταθίου-Κολοκοτρώνη.

Τρίτη 22 Μαΐου, 19.30 στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας, Κλειστό Θέατρο, «Ο ρομαντικός γάτος του βυθού». Κουκλοθεατρική παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Χρήστου Μπουλώτη. Τα παιδιά του ΚΔΑΠ Προσφυγικών, ζωντανεύουν την ιστορία παίζοντας με κούκλες – μαρότ.

Παρασκευή 25 Μαΐου, 19.30 στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας, Κλειστό Θέατρο, «Ο κυρ Σιμιγδαλένιος». Μουσικοθεατρική παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο λαϊκό παραμύθι, από τα εργαστήρια Θεατρικής και Μουσικοκινητικής Αγωγής, Μουσικού Συνόλου και Κατασκευής Κούκλας του ΚΔΑΠ Κάτω Λεχωνίων (Αρτέμιδας).

Δράσεις τον Ιούνιο

Δευτέρα 4 Ιουνίου, 19.00, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας, Κλειστό Θέατρο, παρουσίαση χορογραφιών του νεοσύστατου τμήματος Ρυθμικής Γυμναστικής των ΚΔΑΠ της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ, με τίτλο «Οταν ο ρυθμός συναντά τη γυμναστική».

Δευτέρα 4 Ιουνίου, 20.00, εγκαίνια έκθεσης εικαστικών εργαστηρίων για παιδιά του Δήμου Βόλου στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας. Συμμετέχουν τα ΚΔΑΠ Αμπελοκήπων, Βασδέκειο, Κάτω Λεχωνίων (Αρτέμιδας), Νεάπολης, Προσφυγικών, ΚΔΑΠμεΑ Βόλου, ΚΔΑΠμεΑ Ν. Ιωνίας της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ, το Β΄ΚΔΑΠ και το «Στέκι Παιδιού» της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου. Διάρκεια έκθεσης: 4 έως 29 Ιουνίου, Δευτέρα – Παρασκευή 14.00-21.30 και Σάββατο 11.00-15.00.

Στη διάρκεια της έκθεσης των εικαστικών εργαστηρίων θα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από τα ΚΔΑΠ Νεάπολης και ΚΔΑΠ. Κάτω Λεχωνίων (Αρτέμιδας). Ημερομηνίες διεξαγωγής εκπαιδευτικών προγραμμάτων: 5, 11, 12, 13 Ιουνίου. Πληροφορίες στη γραμματεία του ΚΔΑΠ Νεάπολης (2421064336).

Τετάρτη 6 Ιουνίου, 18.30, «Παιχνίδια με τους μύθους του Αισώπου» στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας, Πάρκο. Με αφορμή τους μύθους του Αισώπου, τα παιδιά πρόκειται να ψυχαγωγηθούν και να λάβουν μέρος σε παιχνίδια εκπαιδευτικού χαρακτήρα, οργανωμένα από το ΚΔΑΠ Αμπελοκήπων.

Παρασκευή 8 Ιουνίου, 19.30, «Ο κυρ Σιμιγδαλένιος» στο Ιδρυμα Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη, στην Αγριά. Μουσικοθεατρική παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο λαϊκό παραμύθι, από τα εργαστήρια Θεατρικής και Μουσικοκινητικής Αγωγής, Μουσικού Συνόλου και Κατασκευής Κούκλας του ΚΔΑΠ Κάτω Λεχωνίων (Αρτέμιδας).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου