ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αφιέρωμα στο έργο του Νίκου Καββαδία

αφιέρωμα-στο-έργο-του-νίκου-καββαδία-30946

Αφιέρωμα στον μέγιστο ποιητή Νίκο Καββαδία διοργανώνεται σήμερα Τετάρτη 2 Μαΐου στις 9.30μμ στο καφέ «Feyrouz» (που βρίσκεται στη διεύθυνση Πλαστήρα 29) από το «Ασυλο ποιητών».

Απαγγέλουν οι: Γιάννης Τράντας, Κατερίνα Τράντου, Ελενα Κωστούλα, Κερασία Κολίτσα, Τέρρυ Νικολαΐδου, Ελενα Ψαραλίδου, Αστέρης Γκέκας, Σούλα Γάκη, Μαρία Μπάνη. Μουσική και τραγούδια: Γιάννης Καλαντζής, Αλέξης Βαγενάς, Μιχάλης Πόρναλης και Χρίστος Τόλιος. Λογοτεχνική προσέγγιση Νέλλυ Βλάστο, επιμέλεια – παρουσίαση Κώστας Γκόγκας.

Ο Νίκος Καββαδίας, ποιητής, πεζογράφος, μεταφραστής και ναυτικός, ανέπτυξε πλούσια πνευματική δράση, ξεδιπλώνοντας με πολύ μεγάλη ευαισθησία το ποιητικό του ταλέντο.

Ο Νίκος Καββαδίας, ο ποιητής της θάλασσας, ταξίδεψε πολλά χρόνια, αντλώντας έμπνευση από το γαλάζιο τοπίο και τις αχνές γραμμές του ορίζοντα, που γέμιζαν έντονα συναισθήματα την ψυχή του.

Από το 1954 μέχρι και το 1974, ειδικότερα, ταξιδεύει διαρκώς με πολύ μικρά διαλείμματα. Μέσα στη χρονική αυτή περίοδο, τα πιο σημαντικά γεγονότα στη ζωή του ποιητή αφορούν τον θάνατο του πιο μικρού του αδερφού, Αργύρη, το 1957, την κυκλοφορία της «Βάρδιας» στα γαλλικά το 1959, την επανέκδοση του «Μαραμπού» και του «Πούσι» το 1961 από τις εκδόσεις Γαλαξίας, τον θάνατο της μητέρας του το 1965 και τη γέννηση του Φίλιππου το 1966, γιου της ανιψιάς του Ελγκας.

Το 1975, στην Αθήνα, στην κλινική «Άγιοι Απόστολοι», αφήνει την τελευταία του πνοή ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο. Κηδεύτηκε στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, παρουσία πολλών ανθρώπων των γραμμάτων και της τέχνης.

Η μεγάλη αναγνώριση του έργου του Ν. Καββαδία ήρθε μετά θάνατον. Ποιήματά του μελοποίησαν οι Θάνος Μικρούτσικος («Ο Σταυρός του Νότου»), Γιάννης Σπανός, αδελφοί Κατσιμίχα, Δημ. Ζερβουδάκης κ.ά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου