ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Κύκλος ομιλιών για το Λαϊκό Πολιτισμό

κύκλος-ομιλιών-για-το-λαϊκό-πολιτισμό-53859

Συνεχίζεται ο εξαμηνιαίος κύκλος διαλέξεων με θέμα το λαϊκό πολιτισμό το τρέχον Εαρινό Εξάμηνο στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας στα Μελισσιάτικα όπουοι ενδιαφερόμενοι/ες, μπορούν να παρακολουθήσουν δωρεάν στο πλαίσιο λειτουργίας της Ακαδημίας Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας.

Η τρίτη εισήγηση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 16 Απριλίου 2018 και ώρα από 18:00 έως 20:00 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας στα Μελισσιάτικα

Η Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας της Μαγνήτων Κιβωτού δίνει την δυνατότητα παρακολούθησης δωρεάν διαλέξεων σε ένα κύκλο επιστημονικών ομιλιών για το λαϊκό πολιτισμό. Ειδικότερα αυτή η δυνατότητα παρέχεται λόγω λειτουργίας του τριετούς εξ αποστάσεως προγράμματος (e-learning) με τίτλο: «Εισαγωγή στην Επιστήμη του Λαϊκού Πολιτισμού» που ξεκίνησε η Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας του πολιτιστικού φορέα της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος».

Μ’ αυτό τον τρόπο εκτός από τους/τις σπουδαστές/τριες του εξ αποστάσεως προγράμματος για το λαϊκό πολιτισμό θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους και όσες ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τις δια ζώσης διαλέξεις που πραγματοποιούνται το τρέχον εαρινό εξάμηνο με θέμα: «Εισαγωγή στη Λαογραφία».

Οι διαλέξεις για το τρέχον εαρινό εξάμηνο με τίτλο «Εισαγωγή στη Λαογραφία» είναι υπό την εποπτεία του ακαδημαϊκού υπεύθυνου κ. Εμμανουήλ Σέργη, Καθηγητή Λαογραφίας του Τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ακαδημίας Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας.

Η τρίτη δια ζώσης εισήγηση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 16 Απριλίου 2018 και ώρα από 18:00 έως 20:00 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας στα Μελισσιάτικα με εισηγήτρια την Γαρυφαλλιά Θεοδωρίδου, Δρ Λαογραφίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και θέμα: «Από τον λαό του γερμανικού ρομαντισμού στους ελληνικούς όρους λαός, λαϊκό∙ από το folk culture στο popular culture∙ ο μαγικός χαρακτήρας της λαϊκής σκέψης».

Η Γαρυφαλλιά Θεοδωρίδου έχει μεταπτυχιακές σπουδές στη Λαογραφία και την Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού των Παρευξεινίων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Θέμα: “Η λαϊκή προσευχή στην καθημερινότητα και στον ιερό χρόνο των ορθοδόξων χριστιανών στον νομό Ξάνθης (1950-2013). Έχει διδάξει «Βουλγαρική Ιστορία Ι και ΙΙ» κατά το χειμερινό και εαρινό εξάμηνο, μετά από πρόσκληση της Γ. Σ. του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού των Παρευξεινίων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και έχει συμμετάσχει σε αρκετά συλλογικά έργα με θέμα τη λαογραφία καθώς και σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και περιοδικά.

Οι ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν δια ζώσης για την περίοδο Φεβρουαρίου – Μαΐου ήταν από τον Εμμανουήλ Σέργη, Καθηγητή Λαογραφίας του Τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και το Δρ Νίκο Καρπούζη, Συνεργαζόμενο Επιστημονικό Προσωπικό (ΣΕΠ) του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου Πατρών (ΕΑΠ). Η τελευταία δια ζώσης εισήγηση του εαρινού εξαμήνου θα πραγματοποιηθεί από την Ελπινίκη Ταστάνη, Δρ Λαογραφίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι το υψηλό επίπεδο των ομιλιών του κύκλου εισηγήσεων για το λαϊκό πολιτισμό εξασφαλίζει η συμμετοχή των εξαίρετων ακαδημαϊκών και των επιστημονικών συνεργατών της Ακαδημίας Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας. Η «Μαγνήτων Κιβωτός» πρόσφατα υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το Τμήμα Ιστορίας & Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής & Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Επίσης στο μέλλον θα συνεργαστεί και με άλλους φορείς, πανεπιστημιακά ιδρύματα και νέους διακεκριμένους επιστήμονες

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου