ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το «Γηροκομείο Βόλου» ταξιδεύει σε γνωστή γκαλερί

το-γηροκομείο-βόλου-ταξιδεύει-σε-γν-322737

Η έκθεση φωτογραφίας του Παναγιώτη Ανδριώτη που παρουσιάστηκε στον Βόλο με 40 εικόνες στον νέο εκθεσιακό χώρο του Γηροκομείου, ταξιδεύει στη Ναύπακτο, στο πλαίσιο της ομαδικής έκθεσης των μελών του «Φωτογραφικού Κύκλου», μεθαύριο Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου στις 9 το βράδυ στην Γκαλερί ART Lepanto, που βρίσκεται στην οδό Νότη Μπότσαρη 4, στο λιμάνι Ναυπάκτου.

Ο δάσκαλος της φωτογραφίας Πλάτων Ριβέλλης αναφέρει σχετικά: «Τα μέλη του Φωτογραφικού Κύκλου είχαμε πάντοτε την έκδοση φωτογραφικών βιβλίων και λευκωμάτων ανάμεσα στους πρώτους στόχους μας. Τα τέσσερις χιλιάδες βιβλία της φωτογραφικής βιβλιοθήκης μας, από τα οποία μάθαμε και αγαπήσαμε τη φωτογραφία και τα οποία δωρίσαμε στο Μουσείο Μπενάκη, μαζί με τους σχεδόν εκατό τίτλους που εκδώσαμε οι ίδιοι, αποτελούν την τρανή απόδειξη της αγάπης μας για τα βιβλία».

Ο Πλάτων Ριβέλλης αναφέρει, μεταξύ των άλλων, για την έκθεση του Παναγιώτη Ανδριώτη:

«Η επιτυχία του φαίνεται περισσότερο στο θέμα του Γηροκομείου Βόλου, όπου οι κίνδυνοι ήταν πολύ μεγαλύτεροι, διότι στη δημιουργία συμμετείχαν συγκεκριμένοι άνθρωποι που ήταν ουσιαστικά οι φορείς και οι εκφραστές των εμποδίων και των προκλήσεων που συνοδεύουν και βαραίνουν το συγκεκριμένο θέμα.

Ο τρόπος που ο Παναγιώτης αντιμετώπισε, ισορρόπησε και μερικές φορές υπερέβη την πρόκληση, ήταν ο διάλογος, τον οποίο προκάλεσε αντιπαραθέτοντας στα αυτονόητα συμφραζόμενα μια τρυφερότητα και ένα χιούμορ. Ο Παναγιώτης Ανδριώτης κάλυψε τη φορμαλιστική του παρέμβαση με τέτοιο τρόπο ώστε γίνεται αντιληπτή σε δεύτερο επίπεδο, δίνοντας την εντύπωση ότι η φόρμα όχι μόνο συνεργάζεται αλλά και ότι είναι υπεύθυνη για την τρυφερότητα και το χιούμορ, δηλαδή για το περιεχόμενο. Με τον τρόπο αυτόν δίνει την εντύπωση ότι οι εικονιζόμενοι συμμετέχουν στη δημιουργία και συμβάλλουν εκουσίως σε αυτήν. Πιθανόν εκεί να οφείλεται και η αίσθηση που έχει ο θεατής ότι οι φωτογραφίες αυτές κατασκευάστηκαν, αλλά και ότι ταυτόχρονα υπήρχαν από μόνες τους στο υποσυνείδητο του φωτογράφου, ή ότι αποτελούν εικόνα μιας πραγματικότητας και ταυτόχρονα μιας παράστασης. Αυτή όμως η αντίφαση είναι που δικαιώνει τον φωτογράφο να προσεγγίζει και να μεταμορφώνει την πραγματικότητα και κάνει την παρέμβασή του πολύτιμη».

Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Παναγιώτης Ανδριώτης, Γιώργος Βογιατζάκης, Βασίλης Βούκλιζας, Αλέκος Θεοφανίδης, Νανά Καραμαγκιώλη, Μυρτώ Κατραμάδου, Παύλος Κούρκαφας, Νίκος Κωνσταντινίδης, Αλέξανδρος Λεβεντόπουλος, Αλεξία Λιακουνάκου, Ανθή Μάρα, Παναγιώτης Μαρκολέφας, Ανδρέας Μαυροειδής, Μαρία Μπανούτα, Αθηνά Παπαδάτου, Λίζη Πιστολά, Πλάτων Ριβέλλης, Γεράσιμος Τσέπας.

Επιμέλεια έκθεσης: Βασίλης Βούκλιζας, Χρήστος Κοψαχείλης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου