ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Μετάβαση» στην εικαστική έμπνευση

μετάβαση-στην-εικαστική-έμπνευση-323983

Εικαστική συνάντηση τριών γνωστών εικαστικών, του Βασίλη Βούλγαρη, της Ελένης Ευσταθίου και της Μαρίας Λαλαούνη, πραγματοποιείται στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα, του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, και θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ο Βασίλης Βούλγαρης γεννήθηκε στον Βόλο, όπου διατηρεί το εργαστήριό του μέχρι σήμερα. Πήρε τα πρώτα μαθήματα ξυλογλυπτικής από τον πατέρα του Θεόδωρο. Κέρδισε υποτροφία έπειτα από διαγωνισμό στο Istituto d’arte Statale στην Pistoia της Ιταλίας, με καθηγητές τους Vavarelli, Mariotti, Rossi και Lenzi. Ξεκινώντας από τη Fiera Nazionale dell’ Artigianato στη Φλωρεντία το 1973, έχει λάβει μέρος σε πολλές εκθέσεις και διαγωνισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η Ελένη Ευσταθίου γεννήθηκε στον Βόλο όπου ζει και εργάζεται. Έχει διδαχτεί ξυλογλυπτική, διακοσμητικό σχέδιο, ξυλότορνο στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΕΟΜΜΕΧ, με δασκάλους τους Βασίλη Βούλγαρη και Χρόνη Σκιαθίτη, όπως επίσης ψηφιδωτό στα Ελεύθερα Εργαστήρια του Δήμου Βόλου με δάσκαλο τον Γιάννη Αντωνακέα, ζωγραφική με δάσκαλο τον Παλαιολόγο Θεολόγου, εγκαυστική με δασκάλα την Αικατερίνη Περιμένη, αγιογραφία στο ελεύθερο εργαστήριο της Σχολής Αγιογραφίας Βόλου και βιτρό με δασκάλα τη Φρόσω Χατζησκάκη. Έχει διδάξει κατασκευή βιτρό (τεχνική Tiffany) και παίρνει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα από το 1997.

Η Μαρία Λαλαούνη γεννήθηκε στην Ξάνθη και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στη Σχολή Σταυράκου. Με την κεραμική ασχολείται από το 1981. Το 1991 εγκαθίσταται στον Βόλο, όπου διατηρεί το εργαστήριό της μέχρι σήμερα. Χρησιμοποιεί πυροχρώματα, μπαντανάδες και υαλώματα με έναν ιδιότυπο προσωπικό τρόπο, που εξυπηρετεί τις χαράξεις και τα ανάγλυφα μέρη των κεραμικών της. Οι σπουδές της στη σκηνοθεσία έχουν εμφανείς επιρροές σε όλο το εύρος της καλλιτεχνικής της δημιουργίας.

Η λέξη «μετάβαση» που αποτυπώνει τον τίτλο της έκθεσης των τριών δημιουργών, ετυμολογικά προσδιορίζει μια κατάσταση σε διαδικασία εξέλιξης. Η Πλινθοκεραμοποιία Ν. & Σ. Τσαλαπάτα εμπεριέχει και αναδεικνύει ως μουσείο αυτή τη διαδικασία σε πολλά επίπεδα μέσα από την αφηγηματική του. Το ωράριο λειτουργίας της έκθεσης είναι: 10:00-18:00 καθημερινές εκτός Τρίτης.

Χορηγός επικοινωνίας είναι η εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου