ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Η Μία και η Αλλη»

η-μία-και-η-αλλη-363061

Ανοιχτή συνάντηση με τον ψυχαναλυτή Γιάννη Βαϊτσαρά διοργανώνει ο Πολιτιστικός – Εξωραϊστικός Σύλλογος ΠΡΟΠΑΝ την Κυριακή 13 Αυγούστου στις 20.00 στο Καλαμάκι Πηλίου δίπλα στο παλιό σχολείο με ελεύθερη είσοδο, με αφορμή το βιβλίο του «Η Μία και η άλλη».

Το «καφέ Ψ» (ανοιχτές συναντήσεις ψυχανάλυσης και τέχνης) οργανώνει την θερινή του συνάντηση στο Πήλιο, στο γραφικό χωριό τής Πρόπαν (Καλαμάκι), σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πρόπαν.

«Στον συμβολικό χώρο που αγναντεύει το Αιγαίο, μπροστά στο παλιό σχολείο και την εκκλησία θα μιλήσουμε για τους δεσμούς αίματος (και τα δεσμά τους), για τις αρετές της φιλίας και την σημασία τους. Θα δούμε δυο βίντεο που αναφέρονται στο περιεχόμενο του βιβλίου «Η Μία και η Αλλη» (εκδόσεις ΑΡΜΟΣ)» υπογραμμίζουν οι διοργανωτές.

Δύο συνονόματες εβδομηντάρες γυναίκες αποφασίζουν να συγκατοικήσουν. Αγοράζουν ένα διαμέρισμα στην παραλία της Θεσσαλονίκης, πλάι στο γραφείο ενός υπερήλικα ψυχαναλυτή και συνδέονται οι τρεις τους με στενή φιλία. Δημιουργείται ένα ιδιαίτερο κλίμα, σαν απομονωμένο από την έξω πραγματικότητα, μια εσωτερική καθημερινότητα που μοιάζει να βγήκε από άλλη εποχή.

Εκτός από την καλή συντροφιά θα ανακαλύψουν μέσα από τις αναμνήσεις τους πως οι ιστορίες τους συνδέονται. Φαντασιώσεις και οικογενειακά μυστικά θα έρθουν στην επιφάνεια, που θα κάνουν την σχέση τους τρυφερή, ουσιαστική και δημιουργική. Ο ψυχαναλυτής θα εμπνευστεί από τις δυο φίλες και θα γράψει ένα θεατρικό έργο, ύμνο στην φιλία και τον έρωτα.

Το έργο παίζεται στην αυλή του πατρικού σπιτιού στην Πρόπαν του Πηλίου, απ΄ όπου κατάγεται ο ψυχαναλυτής. Μέσα από το κείμενο εκφράζει την πίκρα του για τον αδελφό του που έχασε την εποχή του εμφύλιου και εξυμνεί την αδελφική φιλία. Συγχρόνως ταρακουνάει τα ήσυχα νερά της συγκατοίκησης με ασαφή υπονοούμενα για συγγένεια των δυο φιλενάδων…

Στην εκδήλωση θα ακουστούν αποσπάσματα του μυθιστορήματος που θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Βασίλης Μητσάκης και Αμαλία Γκιζά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου