ΑΛΜΥΡΟΣ

120 αιτήσεις για αυθαίρετα Στην Πολεοδομία για τακτοποίηση – νομιμοποίηση

120-αιτήσεις-για-αυθαίρετα-στην-πολεοδομ-759246

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων για την τακτοποίηση αυθαίρετων κατασκευών στην Πολεοδομία του δήμου Αλμυρού. Μέχρι σήμερα πάνω από 120 πολίτες απευθύνθηκαν στην Πολεοδομία για να νομιμοποιήσουν ακίνητα. Χωράφια, ημιυπαίθριοι χώροι, αποθήκες, κτίσματα ακόμη και μαγαζιά «παίρνουν το δρόμο» της τακτοποίησης.

Σύμφωνα με τη Διευθύντρια Πολεοδομίας, Αικατερίνη Αδάμου,κάθε αυθαίρετο, όπως προβλέπει ο Νόμος 4178/13, κατατάσσεται σε κατηγορίες ανάλογα με εμβαδόν και τη χρήση για την πληρωμή του αρχικού παραβόλου και τον υπολογισμό του προστίμου. Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν το πρόστιμο είτε με δόσεις είτε εφάπαξ.

Τα αυθαίρετα κτίσματα μπορούν στη συνέχεια να ηλεκτροδοτηθούν και να λάβουν άδεια λειτουργίας όταν επρόκειτο για επαγγελματικές στέγες, οι δε ιδιοκτήτες τους να προχωρήσουν σε μεταβιβάσεις, αν το επιθυμούν.

Οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων έχουν τη δυνατότητα είτε να διατηρήσουν το αυθαίρετο για 30 έτη χωρίς άλλη επιβάρυνση, ποινική ή διοικητή, είτε να κάνουν την αρχική ένταξη, πληρώνοντας το παράβολο και να βγάλουν οικοδομική άδεια σε ορίζοντα τριετίας εφόσον το αυθαίρετο είναι σε έκταση και σε θέση που επιτρέπει την έκδοση άδειας.

Η τακτοποίηση συνεχίζεται μέχρι το Φεβρουάριο του 2015. Η κ. Αδάμου εξηγεί ότι «η κατάθεση αιτημάτων για νομιμοποίηση αυθαιρέτων αναμένεται να συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό».

Η ίδια εκτιμά ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα στην τακτοποίηση, καθώς το νέο καθεστώς έχει αυστηροποιηθεί.

Οπως διευκρινίζει, «ο νέος τρόπος έκδοσης αδειών προβλέπει και αρχικό και τελικό έλεγχο από ελεγκτή δόμησης. Οι μηχανικοί είναι περισσότερο προσεκτικοί και δεν ακολουθούν τις απαιτήσεις των ιδιοκτητών, ακολουθώντας κατά γράμμα τη νομοθεσία.

Το πιστοποιητικό ηλεκτροδότησης βγαίνει μετά τον τελικό έλεγχο του αυθαιρέτου. Επιπλέον, έχει αλλάξει και το πλαίσιο με τις οικοδομικές άδειες. Οι επιτόπιοι έλεγχοι από την Υπηρεσία γίνονται σε κάθε περίπτωση έκδοσης οικοδομικής άδειας και όχι μόνο μετά από καταγγελίες» προσθέτει.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου