ΑΛΜΥΡΟΣ

Ξεμπλοκάρισε η «Λιμνοδεξαμενή Ξηριά»

ξεμπλοκάρισε-η-λιμνοδεξαμενή-ξηριά-760376

Ο Δημήτρης Εσερίδης θα επισκεφθεί σήμερα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Ξεκινούν το αμέσως επόμενο διάστημα οι εργασίες για την εκτέλεση του έργου «Λιμνοδεξαμενή Ξηριά». Ο δήμαρχος Αλμυρού, Δημήτρης Εσερίδης, θα βρίσκεται σήμερα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την υπογραφή της σύμβασης, καθώς το έργο ξεμπλοκάρισε μετά την παρέμβαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού.

«Σάρκα και οστά» παίρνει η «Λιμνοδεξαμενή Ξηριά», ένα έργο προϋπολογισμού 21 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αλ. Μπαλτατζής» και στόχο τη συλλογή και αξιοποίηση των χειμερινών πλημμυρικών απορροών του χειμάρρου, για την κάλυψη των αναγκών σε άρδευση 6.400 στρεμμάτων.

Το έργο πνοής στη λεκάνη του Αλμυρού εκτιμάται ότι θα δώσει ώθηση στην εκμετάλλευση των καλλιεργούμενων εκτάσεων και θα εξομαλύνει το τεράστιο υδρευτικό πρόβλημα, καθώς το νερό της λιμνοδεξαμενής θα είναι πολλή καλής ποιότητας.

Η παρέμβαση περιλαμβάνει δύο υποέργα, τις απαλλοτριώσεις και τα συνοδά έργα (π.χ. οδοποιία) και τον αγωγό μεταφοράς νερού για άρδευση αρχικά και για ύδρευση μελλοντικά.

Το κυρίως έργο θα περιλαμβάνει φράγμα υδροληψίας κατά μήκος του «Ξηριά», αγωγούς μεταφοράς νερού από το φράγμα υδροληψίας μέχρι τη λιμνοδεξαμενή με ενδιάμεσο σταθμό μια δεξαμενή καθίζησης μικρότερων διαστάσεων.

Επίσης, η λιμνοδεξαμενή θα είναι διαστάσεων 600 Χ 600 μέτρων και η χωρητικότητά της υπολογίζεται περίπου στα 4 εκ. κυβικά μέτρα νερού.

Προβλέπεται ακόμη η κατασκευή υπερχειλιστή και κατάλληλης διώρυγας όδευσης από το χείμαρρο. Επιπλέον, στη φάση μελέτης εξετάζεται η δυνατότητα κατασκευής αρδευτικών και υδρευτικών αυλάκων με σκοπό την εξυπηρέτηση άρδευσης παρακείμενων εκτάσεων.

Η αρδευτική δυνατότητα του έργου θα είναι ικανή να καλύψει 7.000 στρέμματα της περιοχής, καθώς επίσης και υδρευτικές ανάγκες του Δήμου Αλμυρού μετά από κατάλληλη επεξεργασία.

Το έργο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και χρηματοδοτείται κατά 95% από ευρωπαϊκά κονδύλια και κατά 5% από το Υπουργείο. Διευθύνουσα αρχή είναι το ΥΠΑΑΤ.

Ο δήμαρχος Αλμυρού θα έχει σειρά επαφών σε υπουργεία και για την εκτέλεση του έργου «Αποχέτευση Σούρπης» αλλά και για την αγορά οικοπέδου για τη δημιουργία σταθμού λυμάτων στην Κεφάλωση.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου